При условията на съкратено съдебно следствие, признаване на вината и фактите, посочени в обвинителния акт, днес Варненският окръжен съд присъди 14 години затвор за Марин М. и 14 год. и 11 месеца "лишаване от свобода" за братовчед му Юлиян Хр. и двамата от с.Градинарово, община Провадия.
Съдът ги призна за виновни в бруталното убийство на Веско Лазаров, станало през август 2007 година, извършено, за да прикрият кражбата на едно от прасетата, които жертвата отглеждал. Приложението на тази съдебна процедура изисква от съда да определи наказание под минимума, предвиден от закона, който за убийство, извършено с особена жестокост е 15 години "лишаване от свобода". Двамата ще заплатят солидарно общо 195 хиляди лева обещетение на съпругата и на трите дъщери на жертвата, както и разходите им за съдебния процес.
Драмата се разиграла привечер на 22 август 2007 година, когато 65 годишният пастир пуснал стадото прасета в ожънатия ечемичен блок край ромската махала на с.Градинарово. Марин споделил с братовчед си идеята да откраднат едно прасе. Двамата се въоръжили с брадва и с кол. Когато подгонили животните Веско разбрал за намеренията им и започнал да се съпротивлява. Братовчедите на свой ред нападнали свинаря и за броени минути го размазали от бой. Ударите нанасяли със сапа на брадвата и с кола предимно по главата, крайниците и тялото. Смъртта на свинаря настъпила бързо и била неизбежна заради десетките жестоки черепно-мозъчни, лицеви и гръдни травми. Тялото му било открито на следващия ден и въпреки опитите на близките на Марин и Юлиян да прикрият престъплението двамата били задържани няколко дни по-късно и оттогава са в ареста.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на въззивен контрол в 15 дневен срок. /БЛИЦ