Пловдивчанинът Костадин Камовски получи присъда от две години и 6 месеца условно с 5 години изпитателен срок за умишлен палеж, предаде кореспондентът на БЛИЦ.
Състав на Пловдивския окръжен съд призна 29-годишния мъж за виновен в запалзването на двуетажна къща, собственост на Димитър Филков. Пожарът е предизвикан на 31 май миналата година и е представлявал опасност за живота на Филков и е могъл да се разпростре върху съседните сгради.
Камовски живеел под наем в къщата на пострадалия Филков, като двамата обитавали сутеренния етаж. Между тях често възниквали пререкания във връзка с неплатен наем от страна на Камовски, както и сметки за ток и вода. Взаимоотношенията им не били добри и на 30 май подсъдимият нанесъл побой над Филков. На следващия ден се прибрал и видял, че дрехите му са разхвърляни по пода в коридора. Помислил, че го е направил Филков и решил да запали къщата. Камовски купил от близката бензиностанция бензин, излял го върху дрехите си и ги запали. Огънят пламнал доста силно и го отхвърлил настрани, като му причинил леки обгаряния, и после избягал от къщата.
Извиканите пожарникари успели да потушат пламъците преди да се прехвърлят на съседната къща.
Делото бе разгледано по процедурата на съкратеното съдебно следствие – с предварително изслушване без разпит на свидетелите и вещите лица пред съда. Подсъдимият призна фактическите обстоятелства по повдигнатото му обвинение и затова наказанието му е под минималния размер. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.
Димана Тодорова, БЛИЦ