Лошото наследство от работата на данъчен №1 Мария Мургина започна да излиза наяве. Вчера на заседание на парламентарната комисия за борба с корупцията бяха разсекретени скандални резултати от проверките на 59 съмнително забогатели митничари. 2 години Мургина твърдеше, че при тях не са открити нарушения, пише "Сега".
От данните обаче става ясно, че има случаи на открити злоупотреби, но няма нито един наказан или осъден митничар. Има и нарушители, предадени на прокуратурата, но след това проверките са протакани, спирани или изобщо не са стигали до съда. Дело от средата на 2006 г. срещу зам.-началник на митница за доказана измама за 60 млн. лв. е влязло в съда едва миналия месец.

11 от проверяваните митничари са купили имоти, автомобили и др. с пари, които сериозно превишават законните им доходи, и има доказателства, че са укривали данъци. "Там, където данъчните все пак са свършили работа, се е стигнало само до плащане на допълнително установените данъци, без прокурорски проверки, без съд, дори без дисциплинарни наказания", обясни шефът на комисията Бойко Великов (БСП).

Най-честото оправдание на митничарите за доходи извън трудовите им е заем от роднини. Те масово твърдят пред данъчните, че са взимали заеми от сестри, дядовци, бащи, майки. Митничарка на аерогара София например три години поред е вземала заеми от сестра си - през 2001 г. 6200 лв., през 2002 г. - 17 400 лв., които е внесла в банковата си сметка в чужбина, през 2003 г. - 17 600 лв. От справката става ясно, че има фрапиращи разминавания между пазарната и декларираната стойност на митничарските имоти.

Проверяваните служители са пътували често в чужбина, като рекордьор е Марио Минев от митница "Кулата" със 111 пътувания за 6 години. За същия период разходите му надвишават приходите с над 56 000 лв., са установили данъчните. "Марио Минев е легендарен в Благоевградско. Не е нужно да му ходим на гости, за да му знаем имотите. Защо всички десетина проверки на Благоевградската митническа дирекция са прекратени без никакви резултати?!", попита депутатката Снежана Гроздилова от НДСВ. Шефът на агенция "Митници" Христо Кулишев потвърди, че Минев е много богат, че има слухове, че си е купил дори телевизия. "Около 2 години е ползвал отпуск по болест, но в крайна сметка преди 1 година е отстранен от митниците", каза Кулишев. Той допълни, че отскоро е освободен и зам.-шефът на митница "Калотина" Иван Кожухаров, известен с прякора Пингвина, за чиито имоти също се носеха легенди.

Бойко Великов представи и справка от Върховната касационна прокуратура по 9 проверки срещу митничари.

Сред тях има само една осъдителна присъда - лишаване от свобода за 2 години, но условно. Едно от делата е внесено в съда преди месец, а софийски митничар е оправдан за подкуп. Останалите производства за контрабанда на китайски стоки, автомобили, цигари отпреди 3-4 години или още не са приключили, или са спрени. Затова комисията реши да предаде случаите на Инспектората на Висшия съдебен съвет.

Яне Янев от РЗС обяви, че е подал 5 сигнала в ДАНС и прокуратурата за "много сериозна корупция в митниците". Той се възмути, че укриваните 2 години проверки са всъщност само на низши чиновници. Затова по предложение на Бойко Великов депутатите решиха да се възложат проверки за имуществото и финансовото състояние и на отговорни лица в агенция "Митници". Но ако и те се забавят колкото проверките на низшите служители, резултати ще има към края на следващия парламентарен мандат.

Мария Мургина подаде оставка като шеф на НАП преди месец, след като ДАНС й отне достъпа до класифицирана информация. Тогава стана ясно, че от есента на миналата година прокуратурата проверява агенцията за занижен контрол и за специално отношение към определени фирми. Прокурор Маргарита Немска дори заяви, че Мургина е сред проверяваните лица, но до днес не е известно тя да е викана на разпит в прокуратурата. /БЛИЦ