Всяка година 7.6 млн. души в света умират преждевременно в резултат на високо кръвно налягане. Това сочи статистика на Световната здравна организация. У нас хипертониците са 2 милиона.
Потреблението на сол в страната е много над допустимата норма, а е известно, че солта е главният фактор за повишаване на кръвното налягане, подчертаха специалистите. Ако приемът на сол се намали наполовина, ще бъдат спасени 2,5 млн. души на година, които загиват от сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт и хронична бъбречни заболявания, съобщи проф. Светла Торбова, председател на Българската лига по хипертония и ръководител на Специализирания център по хипертония към отделението по кардиология на МБАЛ „Токуда”. 75% от приетата сол идва от готовите храни. Затова към заведенията за обществено хранене е отправен призив за намаляване на употребата на сол с 50%. 
 
50-60% от хипертониците в България не са наблюдавани от лекар, което увеличава риска за тях.
54% от мозъчните инсулти и 47% от случаите на исхемична болест на сърцето се дължат именно на хипертония.
80% от свързаните с хипертония сърдечно-съдови заболявания са в страните със средни и ниски доходи. Установена е и пряка връзка между повишения прием на сол в храната и повишеното кръвно налягане.

Хипертониците трябва да избягват и нискомаслени млечни продукти и растителни мазнини. Най-ограничен трябва да бъде приемът на месо, сладкиши и захарни изделия. Трябва да бъде повишена физическата активност, да бъде редуцирано теглото на пациентите, страдащи от хипертония. Умерена трябва да бъде консумацията на алкохол животински мазнини и холестерол.
Трябва да се приемат повече храни съдържащи калций, калий и магнезий. За по-добър контрол на артериалната хипертония пациентите трябва да спрат и цигарите.  /БЛИЦ