2 милиона българи с високо кръвно
50-60% от хипертониците в България не са наблюдавани от лекар, което увеличава риска за тях.
54% от мозъчните инсулти и 47% от случаите на исхемична болест на сърцето се дължат именно на хипертония.
80% от свързаните с хипертония сърдечно-съдови заболявания са в страните със средни и ниски доходи. Установена е и пряка връзка между повишения прием на сол в храната и повишеното кръвно налягане.
Хипертониците трябва да избягват и нискомаслени млечни продукти и растителни мазнини. Най-ограничен трябва да бъде приемът на месо, сладкиши и захарни изделия. Трябва да бъде повишена физическата активност, да бъде редуцирано теглото на пациентите, страдащи от хипертония. Умерена трябва да бъде консумацията на алкохол животински мазнини и холестерол.
Трябва да се приемат повече храни съдържащи калций, калий и магнезий. За по-добър контрол на артериалната хипертония пациентите трябва да спрат и цигарите. /БЛИЦ
Последвайте ни
0 Коментара: