Старозагорци отбелязват 20 години от първото състезание по математическа лингвистика. То се е състояло в гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Стара Загора.
Създател на този дял от науката в България е проф. Руслан Митков, а днешният началник на старозагорския Инспекторат по образованието - математикът Любомир Любенов е един от пионерите на тази наука.
Младият учител Любенов  тогава извежда най-талантливите млади математици от елитни старозагорски и казанлъшки училища на републикански турнири по матаматическа лингвистика. Те печелят призови места. Стигат и до пристижни международни олемпиади и състезания по математическа лингвистика, откъдето отново носят отличие след отличие.

По повод на годишнината Любомир Любенив съобщи любопитни факти от „математико-лингвистичното битие” на именити българи, чиито професии днес не са свързани с този дял от науката. Министър Николай Василев е бивш състезател по математическа лингвистика и на няколко пъти е печелил призови отличия на състезания. Първо място в състезание по математическа лингвистика Ники Василев печели преди 20 години в Стара Заогора. А актрисата Параскева Джукелова, преда да се дипломира в НАТФИЗ, също е бивша сътезателка по математическа лингвистика. Такъв е бил и днешният ни голям шахматист и гросмайстор Веселин Топалов. Но името на Веско Топалов първо нашумяло в средите на математиците, главно с изявите му в състезанията по математическа лингвистика.
Пионерът-проводник на математическата лингвистика Любомир Любенов допълни още, че ръководител на американските компютърни лингвисти е българинът Добромир Радев - ученик на проф.Руслан Митков. /БЛИЦ