На 22 март (неделя) по случай Първа пролет фондацията „Зеленодиво” прави пролетен хепънинг в центъра на столицата, като предлага на гражданите да разменят своите цигари срещу свежо пролетно цвете.
Проявата е част от едногодишната интерактивна кампания срещу тютюнопушенето под мотото "Културата да дишаш”.
В духа на пролетта, с пищно украсени кошници, пълни с разнообразни пролетни цветя, екип от фондацията ще провокира пушачите да се откажат от нездравословния си навик, като демонстративно скъсат своя пакет цигари. В замяна, всеки, който подкрепи идеята за живот без цигарен дим, ще получи пролетно цвете и стикер, с мотото „Аз дишам красиво!” който ще може да залепи върху дрехата си. Програмата на инициаторите е:
12.00 ч. стартираща точка – НДК (пилоните)
14.00 ч. Борисова градина (езерото Ариана)
16.00 ч. пл. Св. Климент Охридски (зад парламента)
Тези, които предпочетат цигарите и не са съгласни да ги разменят за нищо друго, ще могат да изтеглят някой от 50-те практични съвета за отказване на цигарите от пролетната кошница на „ex smoker”.
Целта на хепънинга е да насочи вниманието на хората върху ИЗБОРА! Неосъзнатият избор при всяко инстинктивно вдишване, с което започва живота на всеки човек и осъзнато взетият избор при запалването на първата цигара, довеждащ до момента, в който за много хора пушенето се e превърнало в инстинктивен и неосъзнат рефлекс като дишането.
Дишайте Красиво и поне за един ден си подарете възможността да се насладите на пролетния въздух, приканват организаторите. /БЛИЦ