22 нови случая на туберкулоза са открити за половин година от екипа на плевенския ин витро център. За периода специалистите от центъра проведоха безплатно изследване на рискови деца до 18-годишна възраст с най-новия метод за откриване на туберкулоза в света - квантиферонов тест, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
От Плевенска област безплатно са тествани 13 деца, като 10 от тях впоследствие са насочени за лечение към Клиниката по детски болести и Клиниката по ортопедия на Университетската болница.
От съседни области за лечение са насочени 8 деца. Туберкулоза е открита и при двама пациенти до 5-годишна възраст. Резултатите са изключително тревожни, коментират от ин витро центъра в града.
Според медиците данните показват, че старите рутинни изследвания за откриване на заболяването вече не са достатъчни.
Данните за 2007 година сочат, че новооткритите случаи на туберкулоза сред децата в Плевенска област са 6 при 2 за предходната година.
Това потвърждава мнението, че липсва прецизна диагностика на рисковите пациенти. При много от случаите туберкулозата се открива твърде късно, а при други тя се установява паралелно при диагностицирането на друго белодробно заболяване.
Квантифероновият тест е последно поколение и първи тест в света, който не се повлиява от БЦЖ ваксинация и инфекция с нетуберкулозни микобактерии.
Тестът е с 98% специфичност и 90 % чувствителност и диагностицира както латентна, така и активна форма на туберкулозна инфекция, независимо от органната локализация.
От ин витро центъра в Плевен продължават безплатния скрининг на рискови деца до 18-годишна възраст. Специалистите ще изследват пациенти от Плевенска област, насочени към тях от специалистите по белодробни болести.
Георги Стоянов, БЛИЦ