От началото на годината в страната са регистрирани 27 случая на бяс по животни, съобщи директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба д-р Жеко Байчев.
40 са били случаите на бяс през миналата година, като пет от тях са регистрирани в София.
Поради съмнение за бяс днес са били отровени бездомни кучета в столичните квартали „Горна Баня” и „Владая”. Сигналът за това е подаден от природозащитна организация в НВМС. Байчев обясни, че такива действия са незаконни и вече е назначена проверка по случая. "Ако това е вярно и граждани са нарушили Закона за защита на животните, ние ще сезираме компетентните органи", уточни той.

От началото на следващата година е възможно да стартира програма за орална ваксинация на животните против бяс. За целта ще бъде поискано 50 процента кофинансиране от страна на Европейската комисия, а стойността на програмата възлиза на 1,5 – 2 млн. евро, уточни Байчев. По думите му такъв тип ваксинация се прилага в много страни от Европейския съюз.
Ваксината в България ще бъде разпространявана чрез самолети и вертолети, които ще я разпръскват, с цел да бъде консумирана от животните. Тя трябва да се съхранява при температура 20 градуса, а в естествена среда остава активна около 14 дни. Около 60 000 квадратни километра площ в Северна България трябва да бъдат покрити по този начин, обясни Жеко Байчев.
От следващата година става задължително поставянето на чипове против бяс на домашните животни. Това ще стане за сметка на стопаните, а не на държавата. На регистрация подлежат кучетата, котките и животните от семейство порови.
Жеко Байчев информира, че шест екипа от НВМС са ваксинирали животните в района на Владая, където се появи лисица с бяс през миналата седмица. Ваксинацията е на всички животни в радиус от 3 километрова зона. Ваксинирани са общо 679 животни - кучета и котки и са заловени 33 бездомни кучета, които ще останат под наблюдение в приюта на "Екоравновесие" в Сеславци, каза още Байчев. /БЛИЦ