Около 270 бебета се очаква да бъдат родени на 31 декември 2008 г. и 1 януари 2009 г. Орисница на първото бебе за следващата година ще бъде олимпийската шампионка на скиф за жени от Пекин'2008 Румана Нейкова, а последното за изтичащата ще получи специални пожелания от министъра на културата Стефан Данаилов.
Това съобщи главният редактор на сп. “9 месеца” д-р Антония Григорова, която е организатор на кампанията.
Горещите дни за зачеване на кандидатите за последно и първо бебе бяха между 15 април и 5 май. В резултат на успешно приложен метод “ин витро” 136 двойки ще се зарадват на бебета си по Нова година. От тях чакаме 28 двойки близнаци, похвали се д-р Григорова.

Средната възраст на двойките, които имат репродуктивни проблеми и се подлагат на процедури “ин витро” е 36 години. 4 хил. лв. е средната стойност на една процедура, а само за 20 дни семействата с проблеми са инвестирали 1, 2654 хил. лв. за интервенции. Това означава, че годишно се харчат 22, 200 млн. лв. за “ин витро”, а НЗОК отпуска едва 1, 480 хил. лв. на година и то само за лекарства, обясни д- р Григорова.
Демографска криза има не само в България, но и в цяла Европа и заради това няма друга страна, освен нашата, в която държавата да не възстановява парите, които са дадени за “ин витро”, отбеляза д-р Георги Николов, председател на Българска асоциация по репродуктивна човешка ембриология. По данни на клиниките 7, 5 години е средната продължителност на стерилитета при двойките, потърсили лекарска помощ. Има кандидати за родители, които отиват на консултации след 12 месеца неуспешни опити, други – след 10 години, през 2008 г. дори има случай на една двойка, която се е обърнала към лекарите след 13 години. В България работят 350 специалисти за по- голяма успеваемост на асистираната репродукция. 19 са клиниките, които работят по метода “ин витро” и правят по 10 000 процедури годишно. Раждаемостта в България може да се повиши с пет процента, ако се използва пълният им капацитет, обобщи д-р Николов./БЛИЦ