1.Гърбът е онази част от тялото, която често пренебрегваме. Сещаме се за него едва когато започне да ни боли. Проблемите могат да дойдат от продължително обездвижване или неправилна стойка. Вследствие на това се появяват изкривявания, дископатия, шипове, информира Дарик. Независимо какви са вашите болки в гърба или кръста, тези три лесни упражниния ще ви помогнат и облекчат болката ви.
За да не допуснем болката в кръста и в мускулите на гърба да стане трайна част от ежедневието ни е добре да поддържаме форма със спорт.

Предлагаме ви няколко ефективни упражнения, които въздействат благоприятно на междупрешленните дискове, мускулите, ставите и сухожилията. В основата им стои разтягането. Важно е движенията да са безболезнени и плавни, времетраенето на разтягането да е най-малко 20-30 секунди. Хубаво е упражненията да се повтарят между 5 и 10 пъти.

Едно от безценните упражнения, които премахват болките и умората в гърба, е т.нар. "котешки гръб" или "котешки извивки".
Застанете на колене. Вдишайте и изпънете главата нагоре. Кръста извийте надолу. Издишвайки, наведете главата и извийте гърба в обратна посока. Направете поне десетина повторения.

Легнете по очи. Повдигнете се на лакти и изпънете гръбначния стълб. Започнете да изправяте лактите, като допълнително изпъвате гръбначния стълб. Продължете да изпъвате лакти, докато усетите леко напрежение. Задръжте 15 секунди. Върнете се на стартова позиция. Повторете 10 или повече пъти.


Легнете по гръб със свити колене и с ходила на пода. Извийте глава наляво и отпуснете колене надясно, завъртайки торса си така, че коленете ви да опрат пода. Задръжте 5 секунди. Върнете се на стартова позиция. Извийте глава надясно и отпуснете колене наляво, завъртайки торса си така, че коленете ви да опрат пода. Задръжте 5 секунди. Повторете 10 или повече пъти.