3 рецепти за сгряващи коктейли и празнично настроение
Греяното вино е популярно в цял свят – немският му вариант е глювайн, скандинавският – гльог, руският – глинтвейн, като всички те имат много общи съставки. Това обаче не са единствените сгряващи напитки за сезона...
Горещ шоколад с ликьор и маршмелоу
Необходими продукти:
4 ч. ч. прясно мляко
1 шоколад
4 с. л. какао на прах
3 с. л. мед
1 ванилия на прах
щипка сол
щипка кардамон
50 мл шоколадов ликьор
10 бонбони маршмелоу
канела на прах
Начин на приготвяне:
Разтопете шоколада на водна баня. Загрейте млякото, без да кипва, и го смесете с меда, захарта, солта и какаото, пише Elle. Постепенно добавете млечната смес към разтопения шоколад. Овкусете с щипка кардамон, добавете ликьора и сипете в загряти чаши. Украсете с бонбоните и поръсете с канела.
Идея:
Можете да замените прясното мляко с негов веган вариант – бадемово, соево, оризово и т.н.
Боровинков пунш с коняк
Знаете ли че...
Пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на XVII в. Индийското му име „панча“, което означава „пет“ (броят на съставките на пунша: чай, захар, арабска ракия, вино и вода).
Необходими продукти:
3 ч. ч. ябълков сок
3 ч. ч. портокалов сок
6 ч. ч. сок от боровинки
1 ч. ч. мед
2 пръчици канела
4 броя карамфил
1 брой звездовиден анасон
щипка мляно
индийско орехче
шепа червени боровинки
100 мл коняк
Начин на приготвяне:
Изсипете соковете, боровинките и подправките в голяма тенджера, загрейте ги до завиране, без да кипват, и разтворете меда в тях. Сервирайте в предварително затоплени стъклени чаши и добавете във всяка по 25 мл коняк.
Съвет:
Не изливайте горещата напитка веднага върху алкохола – високата й температура отнема от качествата му, затова алкохолът се добавя към финала на рецептата.
Карамелен чай с ром
Не всеки хареса силният аромат на карамфил, канела, джинджифил. Затова ви даваме идея да замените подправките със сладостта на карамела.
Необходими продукти:
2 литра чай по ваш избор
100 мл ром
1 ч. ч. захар
настъргана кора от лайм/лимон
щипка смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържете кората на лимона в рома и оставете настрана. Сварете чая в тенджера и отцедете билките. Изсипете част от прецедения чай в касерола, в която добавете захарта и черния пипер. Разтопете захарта на карамел, като бъркате внимателно, докато не стане достатъчно течен, но без да загори. Изсипете го към останалия горещ чай и върнете на котлона (при намалена температура). Добавете и рома. Налейте в загряти чаши и поднесете с украса по ваш избор – канелена пръчица, резен лимон или ябълка, звездовиден анасон и т.н.