Обвинителният акт за убийството на студента Стоян Балтов беше внесен в Софийския градски съд в петък, съобщи градският прокурор Николай Кокинов пред “24 часа”.
Пред Темида ще застанат Вили Георгиев и Александър Данаилов. Двамата ще бъдат съдени за умишлено убийство, извършено по хулигански подбуди и с особена жестокост, поясни наблюдаващият прокурор Първолета Никова. Предстои съдът да насрочи дата за процеса. Преди това магистратите трябва да се произнесат по молбата на Данаилов за по-лека мярка за неотклонение. Той и Георгиев са задържани под стража.
30 свидетели ще бъдат призовани на процеса. Сред тях са и близките на Балтов, които могат да се включат в делото като частни обвинители и граждански ищци. “Аз и родителите ми няма да участваме в такава порнография, това е подигравка със Стоян”, заяви Борислав Балтов, брат на жертвата. “Има двама обвиняеми, при положение че бяха събрани доказателства за още 4-ма виновни за смъртта на брат ми, но кой знае защо те са само свидетели. Сигурен съм, че имат солиден гръб. Ходят си спокойно на училище, един дори заминал в чужбина. Техни близки ме следят, звънят ми в офиса и заплашват да не ровя повече, нали щяло да има двама осъдени, какво още искаме”, споделя Борислав.

“Прецених, че няма доказателства други от групата на Данаилов и Георгиев да са виновни за убийството. По отношение на Светлозар Стоилов е установено, че е ударил приятеля на Балтов”, обясни прокурор Никова.

Агенция БЛИЦ припомня, че 21-годишният студент по фармация Стоян Балтов беше жестоко пребит до смърт в нощта срещу 5 декември м.г. пред дискотека “Амнезия” в Студентски град в София. Той е бил ритан до смърт в главата. В момента в ареста са двама от участвалите в побоя - Вили Георгиев и Александър Данаилов. Първоначално Софийският градски съд пусна под парична гаранция от 500 лева Данаилов, тъй като нямаше свидетели, които да потвърдят, че той е участвал в побоя над убитото момче. Апелативният съд обаче остави и двамата в ареста, след като свидетел потвърди, че е видял Александър Данаилов да нанася удари по жертвата. Също така експертизата доказа, че лявата маратонка на Александър е ритала Стоян Балтов в лицето. 

Първоначално Данаилов и Георгиев бяха обвинени за убийство по непредпазливост. По-късно обвинението беше преквалифицирано в умишлено.  /БЛИЦ