Проектът за водоснабдяване на Пловдивска област от каскада „Въча“ ще струва около 300 милиона лева, стана ясно след разговора между заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски и кмета Славчо Атанасов, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в Пловдив.
Средствата ще бъдат осигурени от три източника – от Министерството на околната среда и водите, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и от Европейската банка за възстановяване и развитие. МРРБ е осигурило 1 млн. лв. за проектантските дейности. Цялостното структуриране на финансирането обаче ще стане ясно през март догодина, уточни Димчо Михалевски. В началото на 2009 г. трябва да бъде готов пълният работен проект, след което започва и същинското строителство. Прогнозите са до 2010 г. проектът, чието начало е поставено през далечната 1974 г., да бъде завършен.

Михалевски съобщи още, че е започнало изпълнението на процедурите за реконструкция на главните водопроводи в Пловдив. Проектът е на местния ВиК оператор и се финансира от Европейската банка за възстановяване и развитие. Строителните дейности ще започнат след есенния панаир, увери зам.-министърът. Ресорното ведомство е осигурило 500 000 лева за ВиК за допълнително проектиране на важни обекти.

МРРБ подкрепя искането на община Пловдив за отпускане на 3 млн. лв. целево за почистването на коритото на река Марица. Част от нужните пари вероятно ще бъдат осигурени от МОСВ, за което ще се водят допълнителни разговори. Димчо Михалевски пое ангажимент финансирането да бъде осигурено през следващите няколко месеца, за да може до есента почистването да е завършено. /БЛИЦ