От създаването на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) през април миналата година до средата на март са назначени над 300 служители, като 180 от тях са бивши служители на МВР, друга голяма част са работили в Министерството на отбраната. През този период 59 служители са прекратили договорите си. 18 от тях са се пенсионирали, 22 са напуснали по собствено желание, 17 - заради навършена възраст, която им пречи да изпълняват длъжността си. Двама са се разделили с ДАНС заради неправилно боравене със секретна информация.
Това бе съобщено на семинар в държавната агенция. Миналата година срещу двама служители е имало дисциплинарни производства, а за тази година дисциплинарните производства са три.
При назначаване служителите минават през психологически тест за годност. Не се обявяват конкурси за набиране на персонал - служителите се поръчват от други структури.
Много редки били случаите, служител да е само с едно висше образование, похвалиха се от ДАНС.
В обществото имало две гледни точки за това какво представлява агенцията. Някои смятали, че е шпионска структура, която гледа на журналистите като на врагове. Други смятали, че ДАНС трябва да се отчитат редовно пред обществото, защото върши работа важна за него.  Работещите там обаче са на мнение, че имат информация, която може да доведе до вреди. Нямало нищо по-вредно от мълчанието, затова  комуникациите с медиите се считат за важни, казаха шефовете на ведомството и увериха, че имат ясна стратегия за работа с медиите.
Представен бе доклад за дейността на агенцията за миналата година, според който са събрани и представени на съдебната власт материали за 380 случая. Пресечена е престъпна дейност на 405 човека, като образуваните досъдебни производства надхвърлят 170.  По закона за мерките срещу изпирането на пари са подадени 9 информации към върховната касационна прокуратура за около 375 милиона евро. Със заповед на министъра на финансите са спрени две финансови операции. Влезли са в сила 48 наказателни постановления на обща стойност 130 500 лв.
При операции на ДАНС в различни части на страната са иззети 3,5 тона марихуана и 50 кг суровина за производство на синтетични наркотици. Задържана е пратка от 77 кг хероин и е разкрита една нарколаборатория.
Милан Николов, БЛИЦ