Провеждането на централизирани конкурси с тестове, решавани по електронен път, са много добър начин за набиране на млади специалисти, които да работят в държавната администрация. Това заяви премиерът Сергей Станишев в приветствието си към кандидатите в Четвъртия централизиран конкурс за младши експерти. Това е бърз и прозрачен начин за стартиране на кариерата на хора, които скоро са завършили, но нямат стаж, допълни той.
Министър-председателят изтъкна, че България се нуждае от млада, енергична и добре подготвена администрация. За да бъдат привлечени такива кадри правителството предложи и промени в Закона за държавния служител за бързо кариерно развитие, в съответствие с показаните резултати.
Вече са разкрити 322 работни места за младши експерти в тази област с месечно заплащане между 600 и 1000 лв. Министърът подчерта, че тази година има рекорд на кандидати, над 2700 души. Те са и по-добре подготвени – през първите дни от кампанията успешно издържалите теста са 47 %.
Министър-председателят генерира въпросите, които участниците в изпитната сесия да решават със създадения за това софтуер, след което, с помощта на един от кандидатите, избра вариант измежду предложените три. /БЛИЦ