Отново зима и сняг към 15-16 декември. Това прогнозират синоптиците от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

ECMWF загатва за не лоша зимна обстановка към края на следващата седмица. Според ECMWF е възможно дори усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната покривка, може да надмине 40 см.

40 сантиметра сняг затрупаха ключов път у нас и продължава да вали ВИДЕО

Към този момент е много трудно да се даде точна и обективна прогноза, защото много зависи от точната траектория на циклона и антициклона в Централна Европа. В тази прогноза решихме да обърнем внимание и на данните от изкуственият интелект, вградени в ECMWF модела. В този случай конкретно изкуственият интелект не прогнозира дори валежи от сняг

Важно е да уточним, че и GFS към този момент НЕ прогнозира такъв процес. Тоест прогнозата има съществена несигурност, но е хубаво да бъдем информирани

Все пак нека анализираме обстановката и какво евентуално може да се случи

Според последните анализи на Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), под влияние на преминаваш през България средиземноморски циклони, в периода между 14 - 17 декември ще се създаде значителна валежна обстановка от дъжд и сняг. 

Около обяд в четвъртък (14.12), от запад на изток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. В петък валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг.

Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици. 

Важно е да уточним, че GFS към този момент НЕ прогнозира такъв процес. Тоест прогнозата има съществена несигурност, но е хубаво да бъдем информирани. 

Meteo Balkans апелира шофьорите да обърнат внимание на прогнозите за предстоящата обстановка! 

През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени и реално тази прогноза не е официална. Идеята на този тип прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата. 

"Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения", казват синоптиците от Meteo Balkans.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук