Степента на въздействие у нас от земетресението с магнитуд около 5 по скалата на Рихтер и епицентър на около 300 км югоизточно от София, на границата между Турция и Гърция в морето, регистрирано в 0 ч. и 59 мин. българско време, е далеч от плашещите стойности, които биха довели до материални щети в страната. Това съобщи Емил Ботев по БНТ, ръководител на секция "Сеизмология" към БАН.
Трусът е усетен в областите Кърджали, Хасково, Пловдив и София. Няма данни за жертви или щети. Степента на въздействие е най-много 4 от 12- степенната специална скала за това, информира Ботев. За сравнение той посочи, че земетресението от 15 ноември в София е усетено със степен на въздействие 5. 
Епицентърът на труса се нарича от сеизмолозите "Северноегейски ров". Там се регистрират около 100 земетресения годишно, каза още Ботев. По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН до момента са усетени над 40 последващи труса, които са регистрирани от апаратурата. Само девет от тях обаче са били по-силни от 2.5 от скалата на Рихтер. В резултат на тях у нас няма дданни за въздействие, каза още Емил Ботев. /БЛИЦ