Само за година ХИВ позитивните у нас е скочил катастрофално, съобщава "Телеграф". В края на миналата година хората със СПИН са били 815, сочи официалната статистика на здравното министерство. Експерти смятат, че в момента те са 4000.
Тенденцията към нарастване ще се запази и в най-скоро време се очаква болестта да обхване още около 11 000 българи. Дори и тогава обаче страната ни ще остане с една от най--ниските заболеваемости сред държавите от Европа, съобщи на семинар проф. Христо Тасков, заместник-шеф на Националния център по заразни и паразитни болести.
Една от причините за бума от ХИВ-позитивни е все по-честото правене на анален секс. Именно този вид ласки са много опасни независимо дали се правят от хомо или хетеросексуални партньори. Заразяването при тях е по рисково дори от използването на една и съща игла на инжектиране на наркотици.
Групите, в които инфексцията е най-разпространена, са интравенозните наркомани и гейовете. Случаите на болни от СПИН са с най-голяма концентрация в столицата и Пловдив.
От 8 години насам у нас броят на мъжете със СПИН е почти тройно по-голям в сравнение с жените. 28% от ХИВ позитивните са от нежния пол, а останалите 78% са мъже.
През миналата година бяха регистрирани 126 нови случая на болни от имунна недостатъчност. Възрастта на болните варира от 16 до 76 години. Средната възраст при мъжете е 37 години, а за жените 35, показва статистиката на здравното ведомство. /БЛИЦ