Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Иса Мехмед, ръководил престъпна група за пране на пари в особено големи размери и Окръжна прокуратура Варна. За всяко едно от 4-те обвинения, повдигнати срещу 28 годишния мъж от Кърджали - за образуване и ръководене на престъпна група, създадена за пране на пари, за изпиране на парични суми в особено големи размери и за изнудване на две лица, Иса Мехмед се съгласи на различни наказания. Със споразумението се предвижда той да изтърпи най-голямото от тях в размер на 4 години и половина "лишаване от свобода" и глоба в размер на 5000 лв.
Това наказание за пране на пари в особено големи размери е за престъпления извършени в периода юни 2003 до януари 2008 година във Варна, в условията на продължавано престъпление и посредством множество лица. Иса по прякор "Хакера", в съучастие с Франц Принцов, Цвятко Иванов, Димитър Михалев и Велислав Петков извършили десетки финансови операции, свързани с източване на банкови карти, предимно на американски граждани от различни щатски банки. Общият размер на престъплението възлиза на 1 млн 787 хил 344,70 лв. Чрез сложни схеми групата извършвала банкови трансфери на различни суми. Те бяха арестувани през януари миналата година. Общо 77 тома са материалите от цялото разследване, като само 9 от тях са специалните разузнавателни средства, използвани за разкриване на престъпните схеми за пране на пари и изнудване. Разпитани са десетки свидетели, а разследване за измамите се извършва и в САЩ.
До одобряване на днешното споразумение се стигна след като другите 4 лица от престъпната група, постигнаха също споразумения с прокуратурата и вече имат влезли в сила присъди. / За Франц Пр. - година и половина затвор и 5000 лв глоба, за Цвятко Ив. - условна присъда - три години "лишаване от свобода", отложена с 5 години изпитателен срок, за Димитър М. също условна 6 месеца "лишаване от свобода", отложени с 3 години, и за Велислав П. 1 година затвор, чието изпълнение се отлага с 3 години. В полза на държавата бяха отнети два скъпи автомобила и мобилни телефони./ С подписаното днес споразумение в полза на държавата се отнемат 14 мобилни телефони, десетки СИМ карти, 7 компютърни конфигурации, три преносими компютъра, флаш памети, скенер, хард диск, сухи печати и други устройства. Споразумението предвижда Иса Мехмед да заплати равностойността на предмета на престъплението в размер на 1 млн 787 хил 344,70 лв, като от тях ще се приспаднат задържаните при арестуването му 67 152 щ.д. и 970 лв. "Хакерът" ще заплати и една пета от разноските по делото в размер на 1777 лв. Подписаното днес споразумение има сила на влязла в сила присъда. /БЛИЦ