Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Шумен през последните две години е приютил 60 скитащи безпризорни деца. Това е станало съвместно с шуменската полиция, а децата са подслонявани в Центъра за спешен прием за времето от няколко дни до месец, съобщиха днес на пресконференция в Комплекса по повод стартирането на Националната кампания за превенция на насилието върху деца.
„Тревожна е цифрата за насилие върху деца – 48 за последните две години. Имаме 18 случая с физическо, 15 с домашно и 15 със сексуално насилие“, изнесе данните директорът на Комплекса Венета Господинова. Тя очерта като най-голям проблем зачестилите случаи на безпризорни деца, родителите на които работят в чужбина или в други градове на страната. Те са оставени на баби, дядовци, роднини, а в някои случаи на по-големите си братя и сестри. „При такива сигнали сме констатирали редица случаи и когато не намерим подходящите близки и роднини, които могат да се грижат за тях, ние ги извеждаме от рисковата среда и за съжаление ги настаняваме в социални институции“, каза Господинова. Тя обясни, че липсва гражданска активност при подаването на сигнали на горещия телефон. „Това се случва много рядко, от откриването му преди 8 месеца сме получили само 5 обаждания от граждани“, уточни директорът.
Екипът на центъра за спешен прием работи денонощно. Освен подкрепа на деца, жертви на насилие 8 са случаите, при които помощ е оказвана и на майки, като бащите също не правят изключение с регистрираните 2 случая на насилие над тях от страна на семейството.
От Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Шумен са категорични, че обществото не е активно за съдействие при насилие над деца и със стартиралата от днес кампания в рамките на месец излиза с редица инициативи, за да представи проблема пред шуменци и да ги стимулира да сигнализират, когато са свидетелие на насилие. От там напомниха отново за горещата телефонна линия за Шумен 850 785. /ШУМ.БГ