Преди дни Националният етнографски музей беше домакин на представянето пред деца на 5 филмчета, посветени на занаятите грънчарство, килимарство, ковачество, златарство и дърворезба.

Образователният проект „Занаятите: Между музея и съвременността“ се осъществява в партньорство с Националния етнографски музей (НЕМ) и е финансиран от Национален фонд „Култура”, по програмата „Културно наследство”. Кратките образователни филми ще бъдат излъчвани в Образователния център към НЕМ и в онлайн пространството на музея, което предстои скоро да стане достъпно за всеки.

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от НЕМ направи кратко представяне на проекта

В събитието се включиха малките мечтатели от занималня „Мечти на колела“ и деветокласници от 134 СУ „Димчо Дебелянов“ - ORT School. С много любопитство децата изгледаха краткия филм, посветен на занаята ковачество, в който майсторът Георги Манолов обясни как магично и обредно се е изработвала някога наковалнята на всеки нов занаятчия. Показа и как майсторът опитомява желязото чрез огън,  вода и чук, който в днешно време вече е електрически.

Поредицата от пет кратки филма за ученици ще допълнят образователните инициативи за представяне и популяризиране на българските традиции и обичаи на Националния етнографски музей. Във всяко от филмчетата е включена кратка история на занаята, специфичните материали и инструменти, емблематични предмети от бита, символното им значение и участието им в различни ритуали.

Колекциите на Националния етнографски музей съхраняват впечатляващи образци, до които широката публика няма достъп. Погледът към тези скрити кътчета на музея, количеството и многообразието на предметите, съхранявани там, представя важни дялове от традиционната култура на българина и начина му на живот в миналото, които за младите хора не са достатъчно познати.

Кадър от фирма за дърворезбарството

За по-малките деца са създадени две приказки, свързани с килимарството и със златарството, които могат да ги въведат в темата, и да бъдат повод за разговор. Вторият модул на проекта е свързан с най-малките, които да могат да си направят три вида триизмерна хартиена работилница по модели, подготвени от художник.

Екипът, който реализара филмите, е: сценарист: Веселка Тончева,

консултант: гл. ас. д-р Иглика Мишкова, ИЕФЕМ-БАН, художник: Борислав Колев, оператор: Камен Колев, режисьор: Екатерина Минкова, продуцент: KAYA vision.

Майсторката в тъкачеството Лидия Раева присъства на срещата с децата и им показа на живо, с помощта на малки учебни станове, как се правят цветните пътеки и килими, характерни за нашата древна култура.