5 вкусни мазни продукта, за вредата от които ходят легенди
Всъщност не само може, но и трябва да ги ядете без опасения за фигурата и сърцето
Колкото по-малко мазнини, толкова по-добре. Този постулат, втълпяван години наред от диетолози, кардиолози и пр. хора в бяло, вече започва да се пропуква и учените поглеждат под друг ъгъл на проблема.
Британският кардиолог Асим Малхотра разрушава мита за вредата от наситените мазнини. Той смята, че дългогодишната политика на западното здравеопазване, насочена към понижаването на холестерола не само е безполезна, но и води до ръст на сърдечно-съдовите заболявания. Най-голямата медицинска грешка в съвременния свят, е, че отстранявайки мазнините, производителите компенсират вусовите качества на продуктите с изобилие от захар и въглехидрати.<br /> <br /> Калоричността на мазнините е силно преувеличена. Според много изследвания Средиземноморската диета е оптимална и за отслабване и за поддържане на оптимално ниво на холестерола, тъй като тя включва много зехтин, орехи, мазна риба.<br /> <br /> Независимо от научните полемики има една проста истина – без мазнини нормалната работа на организма не е възможна. Дефицитът на мазнини бива компенсиран със захар и въглехидрати. Да се избират само обезмаслени продукти не е задължително. Обикновената храна не е толкова страшна, както я описват диетолозите.<br /> <br /> <strong>Пържоли</strong><br /> <br /> Прясно приготвено нетлъсто свинско или телешко може да се яде 3-4 пъти седмично, без да се увличате по препечени кожички и мазнини – те са канцерогенни.<br /> <br /> „Битува мнение, че свинското е мазно месо, което се усвоява много по-трудно от телешкото. Всъщност при здрави хора няма никакъв дискомфорт. И което е немаловажно – свинското изпреварва другите меса по съдържание на витамини от група В, които са ни особено нужни през мрачния есенно-зимен сезон”, обяснява д-р Марина Макиша от руската Национална асоциация на диетолозите и нутрициолозите, цитирана от health.mail.ru. Притесненията за фигурата също са излишни. „Трупането на килограми идва не от месото, а от обилните гарнитури от картофи, спагети или макарони, особено ако са залети със сосове и имат „шапки” от сирене или кашкавал”, допълва диетоложката.<br /> <br /> <strong>Рибни консерви</strong><br /> <br /> За ползата на Омега-3 мастни киселини се знае много. Тях ги има във всички мазни риби – тон, есетра, скумрия, сардина. Въпреки превзетото отношение, една консервена кутия със скумрия и зеленчуци може да стане прекрасен обяд за почитателите на здравословното и балансирано хранене. Обърнете внимание на етикета – енергийната ценност като правило не превишава 100 кКал на 100 г, а в състава на консервите няма въглехидрати, а само белтъчини и мазнини.<br /> <br /> <a href="https://zdrave.to/zabludi-za-zdraveto/1935-5-vkusni-mazni-produkta-za-vredata-ot-koito-hodqt-legendi" target="_blank"><span style="color: rgb(51, 153, 102);"><strong>Кои са останалите три мазни и вкусни продукта, нарочени за вредни, четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to</strong></span></a><br /> <br type="_moz" />