50% от учениците в София смятат да заминат в чужбина след като завършат гимназия. Това сочат резултатите от изследване на института „Отворено общество”, проведено съвместно със Столичната община. Трите основни проблема в училище, според изпълнителният директор на института Георги Стойчев са учениците, които мислят, че всичко им е позволено, липсата на дисциплина и безпомощността на учителите да се справят със ситуацията. В изследването са участвали родители и над 3000 деца от 3-ти до 12-ти клас от 128 столични училища.
Колкото по-малки са децата, толкова повече харесват училището, в което учат, показват резултатите от проведената анкета. Домът си и училището те посочват като най-безопасните места за тях. Най-застрашени те се чувстват на футболен мач, в дискотека, в кръчма и на улицата. най-сериозните проблеми според учениците обаче остават тютюнопушенето, наркотиците, алкохола и насилието.
Близо 60% от родителите се притесняват главно от разпространението на наркотични вещества. Те обаче, за разлика от техните деца, определят като доста по-малък проблем злоупотребата с алкохол.
Според изследването мръсната и задръстена столица е най-отблъскващо в София за децата. Зам.-кметът в Столичната община Йорданка Фандъкова заяви, че проблемите с чистотата в детските градини и промяната на инфраструктурата с цел освобождаване на трафика са приоритет в Бюджет 2009 на кметството. Тя допълни още, че тепърва предстои анализ на резултатите от изследването „децата на София” и след това предложение за решаване на проблемите. Фандъкова уточни, че СО не е единствената институция отговорна за това. /Дарик радио