Около 500 фермери от Пловдивска област ще се включат в националния протестен митинг пред Министерството на земеделието и храните утре, 13 август, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
За извозването на земеделските стопани е организиран транспорт с автобуси и леки автомобили, съобщи за Блиц председателят на регионалната структура на Асоциацията на млекопроизводителите Боряна Дочева. Митингът в столицата е във връзка със създалата се ситуация на пълна неадекватност от страна на управляващите – Министерството на земеделието, фонд „Земеделие“ и техните подразделения, обясни Дочева.
Към момента в сметките на нито един фермер не са преведени субсидии, посочи Боряна Дочева. Тя отрече тиражираната днес информация, че са преведени суми от по 20 стотинки на килограм качествено мляко.

Инициатор на протестния митинг е Националната асоциация на млекопроизводителите в България. Участниците в него се събират на 5-ти км преди София, на комплекс „Черна котка“ (Църна маца). В 11 ч. шествието тръгва организирано към сградата на Министерството на земеделието. Млекопроизводителите очакват протестът им да бъде подкрепен от всички български граждани, коментира Боряна Дочева.
Междувременно от Националната асоциация по рибарство и аквакултури в България заявиха подкрепата си към протестите на млекопроизводителите. Позицията на рибопроизводителите бе огласена в специална декларация до медиите. В документа се настоява за изравняване на икономическите условия и конкурентната среда на българските производители. Рибопроизводителите искат ДДС за хранителните продукти у нас да се изравни с данъка в европейските страни. От браншовата организация призовават колегите си активно да се включат в протестите на млекопроизводителите. /БЛИЦ