Бургаският окръжен съд осъди на шест месеца пробация бившата шефка на отдел „Финанси” към Висшия съдебен съвет (ВСС) Илияна Накова. Съдът определя Накова за виновна за това, че на 27 август 2008 г. в Слънчев бряг е дала три банкноти по 20 лв. на полицаите – Стоян Маринов, Николай Стоянов, Иван Иванов, за да не извършат действия по служба, което се квалифицира като опит за подкуп.
Накова е осъдена на шест месеца пробация и посещение при пробационен служител. В продължение на 8 месеца ще й бъдат одържани по 25% от заплатата. В момента тя е на работа в Национална спортна база ЕАД.
Освен това Илиана Накова ще трябва да плати  2000 лв. глоба плюс разноските по делото. Съдът отнема в полза на държавата и трите банкноти от 20 лева.
Чиновничката беше задържана в полицията в курорта Слънчев бряг на 27 август 2008. Тогава след навлизане срещу забранителен знак на улица с еднопосочно движение, Илияна Накова минава с джипа си през крака на 66-годишна българка с немско гражданство и напуска местопроизшествието. За инцидента, полицията е уведомена от съпруга на туристката, който успял да настигне Накова. След като пристигнали полицаите тя ги заплашила с уволнение и подхвърлила на предната седалка на патрулния им автомобил, три банкноти от по 20 лева. Преди това отказала проба за алкохол, показвайки служебна карта от администрацията на Висшия съдебен съвет.

Адвокатите на Накова – Станко Кралев и Илиян Василев, бяха категорични, че ще обжалват решението на Бургаския окръжен съд пред Апелативния съд в законовия 15-дневен срок. /БЛИЦ