Близо 60% от столичните ученици пушат, като една трета от тях го правят всеки ден. Това данни от изследване на МБМД сред 2200 ученици от 7 до 12 клас, съобщи Мирослава Радева. Момичетата вече изпреварват по пушене момчетата. 80% от момичетата посочват, че са запалили първата си цигара между 12 и 16-годишна възраст, такъв отговор дават и 67% от момчетата. 12% от момчетата и 5% от момичетата заявяват, че за първи път са пробвали цигари под 10 години. Половината от учениците от 11 и 12 клас пушат.
Още по-тревожни са данните за децата в София, които пият алкохол. Около 89% от учениците са опитвали вкуса му, а половината пият всеки ден. Само 12 на сто заявяват, че никога не са пили алкохол. От тази година рязко са се увеличили и тези, които се напиват поне веднъж седмично.
Най-често употребяваният алкохол е бирата - тя е предпочитана от 66% от момчетата и 50% от момичетата. След нея се подреждат концентратите, а едва след тях виното и коктейлите, показва проучването. "Пиенето се превръща в спорт за учениците. Те се събират само, за да се напият и то много, каза Момчил Василев, ръководител на Националния фокусен център за наркотици и наркомании".

Постепенно се увеличават и тийнейджърите, които са пробвали наркотици, като най-висок е скокът при употребата на синтетична дрога и холюциногенни гъби. Марихуана пушат около 28% от учениците, като това става обикновено на купони. Докато през 1993 г. само 15% са присъствали на събиране, на което е имало и наркотици, сега това се е случило на 57% от тях. На всеки трети отново на купон се предлага някаква дрога.
18% от учениците са употребявали сънотворни, а 12% - успокоителни. 10% от анкетираните са признали, че са пробвали комбинации от лекарства и алкохол. Антидепресанти са опитвали 7 на сто от запитаните гимназисти. 

Данните показват изключително висока разпознаваемост на различните наркотични вещества. 77% от учениците знаят какво е марихуана, 74 на сто разпознават хероина, а 73 на сто - кокаина. Над 70% от гимназистите разпознават и екстази,  и амфетамини. Учениците знаят, че дрогата е вредна за здравето, но въпреки това я употребяват, обясняват социолозите. Половината от тях обаче смятат, че пиенето не крие никакъв риск. Употребата на алкохол у нас е банализирана, пие се навсякъде и по всяко време, каза Мирослава Радева. Според нея тя се превръща в част от културата на българина.
Според 45% от анкетираните връстниците им употребяват наркотици за удоволствие, а според 42% - от любопитство. 39% отговарят, че наркотици се взимат от учениците, за да бъдат приети от другите, според 28% - за да се откъснат от действителността, а според 27% - за потиснат собствени проблеми при общуването. 23 на сто смятат, че учениците взимат наркотици, защото се чувстват самотни.  /БЛИЦ