Онлайн петиция само за няколко дни събрала близо 6000 подписа от бургаски родители – предимно моряшки майки, съпруги и деца срещу реклама.

Става въпрос за клип на голяма верига магазини за играчки, която върви нонстоп по телевизията и във фейсбук под формата на платена публикация, съобщават от faragency.bg.

Картинката, която описва, е повече от тъжна. Кораб насред бурно море. Моряк на име Христо, който е повикан от колегите си, за да говори със семейството си. Отсреща детето му го пита дали ще се прибере за Коледа и какво ще му подари. Христо се насълзява.

Рекламата свършва с две надничащи играчки от шкаф, които механикът е подготвил да подари на детето си. След финалната сцена се отброяват оставащите дни до Коледа.
 


Вместо да е жизнерадостна, рекламата показва съдбите на хиляди българи – не само моряци, а изобщо хора, тръгнали на път да вадят хляба си, за да изхранят семейството си – тираджии, гледачи на възрастни хора и куп още професии.

„В съдържанието на рекламата се изтъкват на преден план играчките, които ще донесе бащата при завръщането му. Ами ако не се прибере?! Искам да изкажа дълбокото си възмущение и болка относно „коледната” реклама. Защото това е всичко друго, но не и коледна! Много хора изпращат техните баща, майка, брат, сестра, чичо, леля, на път, които ежедневно жертват здравето, нервите и живота си в името на семейството си. И за съжаление, не всички успяват да се завърнат живи.
 


Защото само един пътуващ човек и семейството му знаят с какви чувства се разделят всеки път, как треперят един за друг, как посрещат разделени най-важните събития в живота – като раждане, смърт, други поводи и празници и как с нетърпение очакват отново да бъдат заедно!

Чувствам се лично засегната от посланието на клипа. Със сигурност и много други хора споделят същото мнение! Тази реклама носи болка, огорчение и разочарование и образува тежка буца в гърлото! Смятам, че има далеч по-удачен начин да отброиш дните до Коледа“, пише в информацията към онлайн-петицията разтревожената съпруга.