По какви признаци може да се определи,  че домът ви е „болен”? Какви симптоми изпитват хората, които живеят в такъв дом? На кои места в дома ви трябва да обърнете специално внимание? Кои са вътрешните и външните източници на замърсяване?
 

Медицински преглед
Ако страдате от такива симптоми като умора, световъртеж, кожни обриви, главоболие или гадене и ако те изчезват един-два часа, след като излезете от дома си, може да се окажат синдроми на „болния” дом.
Има и други по-сериозни здравословни проблеми, които също се приписват на синдромите на „болния” дом (СБД). Те включват алергия, астма и хронична умора. За да се предпазите от различни замърсители, разберете кои места в дома ви може да подкопаят здравето ви, както и как да премахнете рисковите фактори.
 
Индекс на качеството на въздуха
Знаете ли, че качеството на въздуха навън е много по-високо от средното качество на въздуха в затворени помещения? Недостатъчната вентилация е причина за повишените концентрации на летливи органични съединения и други замърсители вътре в апартамента.

Съвременните домове с добра изолация прекрасно запазват топлината, но те също така способстват и развитието вътре в помещенията на тези опасни токсини. Така че, когато е възможно, отваряйте широко прозорците и вратите, проветрявайте дома си. Уверете се, че в апартамента или в къщата ви не са блокирани вентилационните отвори и не пречат на свободното движение на въздушния поток.
 
Вътрешни замърсители
Източниците на вътрешно замърсяване в дома ви най-вероятно са точно пред очите ви. Формалдехидът и летливите органични съединения (ЛОС) може да се крият в тапицерията, килимите и мебелите. А дори и в почистващите препарати.

Ако планирате ремонт, проверете строителните материали, прочетете описанията им, за да се уверите, че не внасяте в дома си вредни вещества.

Останалите 4 признака на Синдрома на болния дом четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to