70 007 лв. събраха при първата мисия за благотворителност във VIP Brother. Средствата са за деца таланти в домове за сираци. Виповете бяха разделени на няколко отбори и изнесоха концерти пред публиката в студиото на Ники Кънчев.
Най-много зрители гласуваха за отбора на Милко Калайджиев, Тодор Славков и Пипи, която даде всичко от себе си в невероятен кючек, преподаден й от Софи Маринова. Отборът изпълни вселенският хит на мустакатия славей „Къде си батко”. Отборите на Софи, Устата, Ицо Хазарта, Део и Милко Калайджиев изпълниха по една песен от репертоара на своите капитани. След обявяването на резултата всички съквартиранти бяха щастливи, че още с първата си акция са успели да съберат сериозна сума в помощ на талантливите деца. Според Ники Кънчев виповете взривиха България още с първата си мисия.  

Междувременно социалният министър Емилия Масларова отказа да се появи в шоуто и да осигури вечеря за виповете. Тя  обяснява в писмо до Нова телевизия и участниците в шоуто, че не счита участието си за уместно.
В последните минути от лайфа снощи в къщата на VIP Brother 3 влезе 18-годишната Аделина, която остана в къщата 30 минути, за да посвети VIP съквартирантите в детайлите на първата им кауза – подкрепа на деца с таланти от домове с деца, лишени от родителски грижи. Съквартирантите приеха изключително топло младото момиче и след като научиха за безкористната й благотворителна дейност, коментираха дълго, че именно такъв тип инициативи могат и трябва да променят изцяло идеята за благотворителност и помощ на нуждаещите в българското общество.

Светския хроникьор Евгени Минчев. който бе гост по време на живото предаване в студиото,  дари 2500 лева на шоуто. Той бил поискал сумата от 5 хиляди лева, за да се яви на разговор за евентуалното си участие във VIP Brother. Според него е ставало въпрос за неизплатени хонорари от страна на продуцентската фирма Old School.
Евгени Минчев ще ре-инвестира 5-те хиляди лева, платени му от VIP Brother 3, в своя Руски бал и най-вече – в подкрепа на една от каузите на VIP Brother 3, тази за борба със слепотата на движение Лайънс клуб „София – Витоша”. Евгени нарече Гала, лицето на Лайънс в къщата, „моя сестра” и обяви пред зрителите на Нова телевизия, че изпраща цялата си симпатия към нея и останалите VIP съквартиранти. С това събеседниците на Ники Кънчев приключиха сагата „5000 лева, пуяк в къщата на име Евгени, и нужно ли е българските звезди да взимат пари, само за да разговарят с българските продуценти”.

Виповете мислеха и как допълнително могат да се съберат средства, като политикът Емил Кошлуков обеща за съдействие относно билбордове, Калайджиев пък предложи средствата да идват от допълнителни концерти. Тодор Славков сметна това за напразно говорене, но не предложи нищо конкретно. Мисията с концерта той приел твърде присърце и отговорно и изпил само четири бири от 16,00 часа следобяд до шоуто вечерта. Предишният ден обаче Ники Кънчеав успял да преброи до 23 бири, които обърнал Славков и след това се отказал. /БЛИЦ