Близо 70% от българките не са доволни от сексуалния си живот. Докато при мъжете неудовлетвореността е признак на сериозен здравословен проблем, то при жените причината е по-скоро емоционална, твърдят специалистите, съобщава сайтът sanus.bg.
 Според експертите между начина, по който се храним или ходим, и сексуалната ни удовлетвореност има много по-силна връзка, отколкото можем да си представим. Защото подобно на всички други дейности и любовните игри са продукт на мозъка, твърди психологът Цанко Цанков. Когато един мъж се нахвърля върху храната, той има същото поведение и към интимната си партньорка. А когато една жена ходи прекалено бързо и изпада често в нервни кризи, почти сигурно е, че е незадоволена.

Броят на дамите със сексуални проблеми никак не е малък. Счита се дори, че нежният пол все по-рядко изпитва удоволствие от интимните си контакти. Редица изследвания в тази насока показват, че ако 30-35% от съвременните Аполоновци са недоволни от интимния си живот, то неудовлетвореността при еманципираните Венери достига до 70%. Още по-впечатляващ е фактът, че около 10% от жените в света никога през живота си не са изживели оргазъм.
Фригидността при жените е израз на намалено сексуално желание, а не на пълната липса на такова. Тя се демонстрира със значителен спад в мотивацията и с невъзможността да се откликне пълноценно на еротичните желания на партньора. Подобно на проблемите при мъжете фригидността при жените може да бъде предизвикана както от биологични фактори, така и от психични.
В действителност обаче отсъствието на сексуално желание при дамите не е продукт на сериозен здравословен проблем. Първо, защото сексуалността им се променя непрекъснато през целия живот (с годините ту се засилва, ту угасва) и, второ, всяка жена изпитва полово влечение по свой си начин. Наред с това има и редица събития, които оказват влияние върху половата активност на дамите. /БЛИЦ