В навечерието на новогодишните празници, 77% от българите смятат да си останат вкъщи. Привърженици на домашния уют са предимно жените, хората на възраст над 50 години, живеещите в селата и тези със стандарт на живот под средния. Това сочат резултатите от национално представително изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ).
Общо 7% от българите ще се веселят в клуб, ресторант, ще посетят зимен курорт или ще пътуват зад граница. Мобилни ще бъдат най-младите (под 30 години) и хората със стабилни доходи.
56% посочват, че могат да отделят между 20 и 100 лева от личните си средства за празниците. 17% биха похарчили между 100 и 200 лева на човек от домакинството за богата празнична вечеря.

23% от пълнолетните българи нямат възможност да отделят никакви средства за празниците или ще разполагат с бюджет до 20 лева. Това са предимно най-възрастните, живеещите на село и бедните, които в голямата си част ще разчитат основно на домашно произведени и приготвени храни и напитки.
Над половината от интервюираните (53%) тази година ще отделят между 20 и 100 лева, за да зарадват близките си. По-луксозен подарък са планирали 14%, които за целта ще отделят над 100 лева.
18% ще си позволят символични подаръци на стойност до 20 лева, а 17% от респондентите признават, че нямат възможност да отделят средства за подаръци. И тук преобладават най-възрастните и живеещите на село.
Почти половината българи открито заявяват, че не възнамеряват да дадат пари за благотворителност по време на коледните и новогодишни празници.
29% твърдят, че могат да отделят средства за благотворителни кампании. Сред тях преобладават заможните българи. /БЛИЦ