Международният ден на жената, отбелязван на 8 март, наближава и вероятно вече се чудите какъв подарък да приготвите на своята по-нежна половинка. Не само потребителите, но и големите магазини се приготвят за този празник, като обявяват специални промоции, посветени на жените и на този ден. Затова ако още не сте направили своя избор, можете да почерпите идеи от различните онлайн брошури на супермаркетите, като тази т маркет брошура, където можете да избирате между букети, шоколади и торти – пораръците, които биха зарадвали всяка жена. А междувременно ви предлагаме да се запознаете с 8 забавни факта за 8-ми март, които ще ви донесат добро настроение.

Факт 1: Произход на празника

Първоначално този ден е наречен Международен ден на работещите жени, а не както ни е познат сега като Денят на майката. Той се появява в следствие от протести на шивачки в Ню Йорк, които се борят за по-добро заплащане и по-благоприятни условия за труд. Техните стачки се състоят се на 8 март 1857 г, когато се заражда и идеята този ден да се превърне в празник, почитащ жените с икономически, социални и политически постижения, т.е. на работещите жени.

За още една страна датата 8-ми март е изключително важна – и това е Русия. На 8-ми март 1917 г. се провеждат демонстрации на руските жени, които излизат на масови протести срещу войната, глада и царизма. Тази дата се счита за начало на Руската революция, състояла се през същата година.

Факт 2: Късното признание на празника

Обединените нации признават и утвърждават Международния ден на жената едва през 1975 г., т.е. почти 120 г. след като бива създаден.

Факт 3: Мащабът на празника

В 28 страни на различни континенти 8-ми март е официален празник и е обявен като неработен ден. Сред тях са Афганистан, Виетнам, Куба, Русия, Северна Македония, Гвинея Бисау, Монголия, Замбия и др. В други страни, въпреки че не е обявен като официален празник, той се чества от населението.


Останалите 5 любопитни факта прочетете в jenata.blitz.bg