8% процента от българите не мият зъбите си въобще или правят това през няколко дни, Това сочат данни от научно проучване за зъбното състояние на населението над 20-годишна възраст в България. 2% от хората изобщо не мият зъбите си, а 6% правят това през няколко дни.
 Изследването е стартирало през 2006 г. и ще приключи през 2009 г., като ще обхване общо 3000 души градско и селско население.
2% от хората с липсващи предни зъби не желаят да бъдат възстановени. Около 53% от възрастните имат един или повече липсващи зъби. Средно на едно лице се падат по 2,6 кариеса и 6,7 броя извадени зъби. Пломбите са около 7,7,  съобщи координаторът на изследването д-р Никола Дамянов, който е старши асистент на катедра във факултета по дентална медицина към МУ-София.

Финансовите затруднения не са сред основните причини за тази тревожна статистика, подчерта д-р Дамянов. Това се дължи отчасти на немарливост и страх, от друга страна на липса на време или липса на определен дентален проблем, допълни координаторът на проучването.  Последните съществуващи данни от подобно мащабно проучване за денталното здраве на възрастното население у нас са от 1989 г.  /БЛИЦ