80% от жертвите на международния трафик в света са жени, каза Александър Караянис, зам.-посланик на САЩ у нас конференция по повод проблемите с трафика на хора.
Според него България е направила прогрес в борбата с трафика, но той не е достатъчен. Американците са разочаровани, че българите не вярват в съдебната система. България не е постигнала правила и закони за борба с трафика на хора, категоричен бе Караянис. Американските представители у нас са предложили мерки, които да подобрят борбата с трафика. Те дадоха пример, че в САЩ се отнемат парите на трафикантите, което трябвало да бъде приложено и в България.

Известни спортисти участвали в придвижването на парите на трафикантите на хора,  заяви от своя страна наГеорги Петрунов от фондация “Риск монитор”. Спортистът сключвал фиктивен договор за заем с трафиканта. После парите се връщали у нас. На върха на тези организации седял регионален шеф, като в схемата под него участвали политици, магистрати и полицаи. Ставало дума за огромни суми, от които 50-80% се връщат в България.
У нас имало няколко вида сводници, като действали по различен начин. Най-опасни са организациите, които оказвали контрол и върху другите самостоятелни играчи. Имало случаи, в които в една организация имало около 100 момичета.
Трафикантите се занимавали и с внос на автомобили, като парите от това влизали в легалните структури у нас. Те изкупували дори земеделски земи на по-ниска стойност. По този начин според Георги Петрунов ставало пране на пари. Често трафикантите изкупували и плодове, след като се регистрирали като земеделци. Понякога те изкупували на по-ниска цена, като това постигали с рекет и насилие.   Милан Николов, БЛИЦ