Преписвачи се въоръжават като Джеймс Бонд за битка с образователното министерство. Миниатюрни безжични слушалки за JSM, по-малки от грахово зърно, кръстени на невидимите самолети "Стелт", са хит за втория сезон на матурите, въодушевено обясняват ученици. Така идеята на МОН за монтирането на камери в класните стаи, които да дебнат абитуриентите с пищови, може да се окаже неефективна, пише "Стандарт".
 Два месеца преди матурите дванайсетокласници са си осигурили апаратура като в ЦРУ. На агентурската техника, последен писък на модата, залагат дори и възпитаници от елитните школа, за да изкарат отлични оценки на задължителните изпити, установи проверка на "Стандарт".
Схемата за "онлайн преписването" е на принципа на обикновена диктовка, но по мобилен телефон, обясниха запознати. Подсказването по време на самата матура пък се поверява на приятели или роднини, а за да няма фалове, с наетите за изпита суфльори се правят "сухи" тренировки. Подсказвачът може да е практически навсякъде, тъй като връзката между него и зрелостника е чрез JSM.
"Невидимите" комплекти съдържат батерии, специална пинцета, с която да се постави микрослушалката с размери едва 3 на 5 милиметра и предавател и микрофон, които пък се зашиват под дрехата или се закрепват с тиксо. 500 лева струва топмодел от агентурската техника, който според търговците осигурява перфектен звук и покритие.
До 100 лева пада цената, ако се се вземе само миниатюрната слушалка, а се ползва обикновен предавател. В инструкциите за шпионската техника дори е записано, че е задължително преди употреба ушите да са старателно почистени, за да не се запушва отворът на микрослушалката. В някои сайтове за онлайн търговия правят и отстъпки при поръчани по-големи количества. Търговците в мрежата дават подробна печеливша рецепта за успех на преписвачите. Според инструкциите минимикрофоните стават невидими, ако се залепят за вътрешната част на яката на ризата. Предавателите "Стелт" пък могат да се прикрепват към рамената на дрехата и стоят като ширит или пагон./БЛИЦ