19-годишната Катя В. от сливенското с.Сотиря родила сама бебето си вкъщи. Раждането станало на неустановена до момента дата в края на миналата година. Когато това се е случило, двете по-големи деца – на 3 г. и на 1 г. и няколко месеца – са били в къщата. Катя не е потърсила медицинска помощ нито по време на раждането, нито по-късно. Абсурдният за 21-ви век случай скандализира лекарите от неонатологията в областната болница в Сливен. Бебето било доведено на 4 януари, с инфекция. Пристигнало е без да му бъдат издадени свидетелство за раждане от лекар, нито акт за раждане от кметството. Разкритията на медиците за случая вдигнаха на крак за по-малко от час множество институции в Сливен, пише Труд.
От отделението по неонатология разказаха, че бебето и майката били доведени от медицинска сестра, която работела към УНИЦЕФ. „Започнахме веднага, още на 4 януари, да търсим службите, за да бъде издадено съобщението за раждане, но не срещнахме съдействие. От здравната служба в Сотиря и кметството разбрах, че там са наясно за раждането, но не се чувстват отговорни да издадат това съобщение и отказват. Това ме впечатли неприятно и съм огорчена” – заяви д-р Таня Праматарова, завеждаща неонатологията. Бебето е в увредено състояние, с инфекция. Лечението му е започнало. Но и досега то е бебе-фантом, едно недобре гледано дете, родено в нестерилна обстановка и без необходимите имунизации – заяви още д-р Праматарова. Единственото, което се знае, е, че майката го е кръстила Божидар.

„Това са неграмотни жители на Сотиря. Знам за случая, но те не са дошли при нас. Не съм информиран за подробности, селото ни е голямо, 2 614 са жителите, не мога да знам всичко за всеки” – каза пък от своя страна кметът на Сотиря Динко Георгиев. Катя е една от многото майки от ромски произход в селото, които не са здравно осигурени. Наше разследване установи, че тя е получавала помощ от Центъра за майчино и детско здраве, който бе разкрит преди време в Сливен по проект на УНИЦЕФ. „Катя е наш потребител, познаваме я от първите й две деца” – потвърди Лили Колева, ръководител на центъра. По време на третата й бременност от центъра осигурили на Катя два прегледа при гинеколог, включително и всички необходими лабораторни изследвания. Терминът й бил определен за 15 януари.

„На 3 януари следобяд мед.сестра Радост Пенчева, която работи и към нашия център, е отишла в здравната служба в Сотиря. Там я попитали: Ти знаеш ли, че Катя роди на 28 декември? След като научихме това, ние взехме решение, че трябва да я отведем с бебето в болницата. На следващия ден го направихме. Според обясненията на самата Катя, тя е родила на 30 декември, сама е вързала пъпната връв. Не извикала линейка, защото тогава имало голям ураган.

Първоначално не е пожелала да я отведем заедно с новороденото в болницата, тъй като нямало на кого да остави другите си деца”- заяви още Лили Колева. Тя допълни, че след раждането на второто й дете, на майката било предложено да й бъде поставена спирала. Това не станало, тъй като тя нямала пари за билет до Сливен и не могла да дойде за безплатната процедура.

Независимо дали Божидар е роден на 28-ми или на 30-ти декември, всички срокове за издаване на съобщение за раждане от личния лекар и на акт за раждане от кметството в Сотиря са изтекли – коментираха запознати служители от местната администрация. Това означава, че актът за раждане може да бъде издаден чрез съда, ако майката се обърне към него.
Случаят разкри и шокиращи факти за липсата на синхрон между различните институции, включително и на адекватни реакции. И здравната служба, и кметството в Сотиря са знаели дни по-рано за „домашното“ раждане, но нужните документи на бебето така и не са били издадени.

Едно от обясненията е, че в здравната служба научили за раждането, след като вече изтекъл 5-дневния срок за оформянето на свидетелството. Никой от Сотиря не се е сетил да позвъни на тел.112, за да бъдат откарани Божидар и майката му в болница, нито пък да информира общината в Сливен и Агенцията за закрила на детето. От Центъра за майчино и детско здраве, който със служебния си лек автомобил транспортира до Сливен болното дете, до 5 януари на обяд също бяха запазили мълчание. Оказа се, че общината и Агенцията за закрила на детето, които административно са пряко ангажирани с подобни случаи, са били информирани последни за бебето-фантом, при това – единствено от областната болница.

„Със секретаря на общината Валя Радева направихме проверка. Към днешна дата наистина акт за раждане може да бъде издаден само по съдебен ред“ – заяви зам.-кметът Пепа Чиликова. Лечението на новороденото продължава, засега не се знае колко време ще е престоят му в отделението по микропедиатрия. На 5 януари Катя е била извикана в областната болница, за да бъде прегледана от лекар. Лечебното заведение и Агенцията за закрила на детето сезираха прокуратурата за случая.