Инспекторатът към ВСС се натъкнал случайно на престъпление, извършено в Костинбродския съд. Адвокат заедно със съдия, които работели в комбина, извършвали злоупотреби с имотите на двама богати пенсионери в столицата, които нямали наследници, предаде репортер на Агенция БЛИЦ. Става дума за няколко подобни случая, затова инспекторите твърдят, че са открили престъпна схема.

Адвокатът завеждал документ единствено по времето на дежурствата на съдията, който работел за него.
Проверката на Инспектората към ВСС установила още, че като ищец е записан мъж, който е живял в Испания, а в момента е в затвора. И по двата случая става дума именно за тази комбина между адвокат и съдия, което кара инспекторите да смятат, че съдията е работел за адвоката. В момента е издадена заповед за национално издирване на адвоката като е ясно, че той е избягал в чужбина.
От инспектората към ВСС съобщиха, че се подготвят дисциплинарни наказания по случая.
Ръководителите на МВР и Инспекторатът към ВСС проведоха среща, на която беше решено двете институции да си сътрудничат по-тясно в борбата с престъпността. От МВР съобщиха, че смятат да организират обучаване на дознатели, което ще е от полза за по-ефективната работа на служителите.
Министър Михаил Миков предложи да се организират подходящи форми на обучение за разследващите полицаи и оперативните работници от икономическата полиция, чрез които да се обменя опит и да се гарантира доброто взаимодействие. Ана Караиванова допълни, че в този процес трябва да се ангажира и прокуратурата като пряко наблюдаваща работата по разследването./ Милан Николов /БЛИЦ