Цената на санитарните материали, които ни предпазват от коронавирус, да се определя както цената на лекарствата. За това апелира адвокат Марин Марковски пред btV радио.


„Кои маски гарантират, че няма да се заразиш? Никой не казва и не показва коя е маската, която запазва притежателя ѝ от заразяване. Къде е смисълът да слагаш една маска за камуфлаж да не те глобяват полицаите, когато тя не ти върши работа?, пита се той.

Адвокат Марковски коментира и спекулата със санитарни материали: „Искам да кажа нещо, което не се направи, няма и да се направи и последиците са и грозни, и опасни.

Въпросът е със закупуването в големи количества от хора, които могат да си го позволят, на санитарни материали - спирт, маски, защитни облекла, специални дезинфектанти.

И когато това се купи с цел да се продаде на много по-висока цена, вече уврежда също хората и пречи на борбата с епидемията.“, допълни адвокатът.

Марковски обясни какво се случва с хората, които не спазват карантината. „Съгласно закона не е необходимо всеки, който бъде обвинен, да бъде арестуван.

Възможно е да му се наложи гаранция или по-лека мярка, но във всички случаи той вече е обвиняем в едно редовно наказателно производство.

Неговите права са ограничени от закона, защото това е разумно и необходимо за приключването на това наказателно производство", каза той. 

Според него хората трябва да знаят, че наказателното производство ще приключи с обвинителен акт в 99 на 100 от случаите.

"Обвинителният акт, внесен в съда, означава осъждане. Осъждането може да е условна присъда, може да са пробационни мерки, но този човек вече е осъждан. Звучи грозно, неприятно, малко мъчително, заплашващо.

Само, че това е абсолютно необходимо. Когато дадено човешко действие е толкова лошо, че уврежда хората около него и по някой път този, който нарушава правилото, е необходимо да има защита това да не става“, каза още Марковаски.