Лотарийните билетчета бяха забранени от държавата и вече официално са в историята. Много хора, които имат неизплатени печалби могат само да се надяват и да водят съдебни битки, за да получат парите си.

"Хората, които са спечелили награди, но не са си получили парите, законът предвижда да си ги получат съобразно правилата на съответната игра. Въпросът е, че тази законова възможност много трудно може да бъде реализирана.

Да, проблемът е частно-правен. Въпросът е, че тези хора, дори да имат права, няма как да ги реализират реално", коментира адвокат Валя Гигова пред Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че при всичките претенции на държавата към "Национална лотария" АД няма как частно-правни субекти или физически лица да се конкурират с нея. Държавата винаги е привилегирован кредитор за публично-правните си вземания, подчерта адв. Гигова.

"Струва ми се абсолютно нереално хората да получат каквито и да било пари. В конкуренция с държавата тези хора няма как да си получат сумите. Тези лица нямат специална привилегия", допълни тя.

Адв. Гигова отбеляза, че същото важи и за търговците на дребно, които не са успели да продадат билетите преди да се отмени лиценза и да бъде прекратена дейността. Законът ясно казва, че талончетата трябва да бъдат унищожени от издателя им.

Как може да ги унищожи при положение, че ги е продал на търговци на дребно, които от своя страна не са ги продали на крайни потребители, разпоредбите не казват?

Според адв. Гигова ще бъдат заведени дела срещу България в съда в Страсбург. И изтъкна, че когато не можеш да получиш защита от националния си съд, единствената форма на защита остава съдът на ЕС.

"Не харесвам хазарта. Смятам, че той е опасен за развитието на човека. Но това е единият проблем. Решавайки въпроса, че хазартът ще бъде само държавен, не знам как решаваме въобще въпроса с хазарта... Лица под 18 години въобще не би следвало да имат досег до хазартни игри", каза още юристът.