Адвокатът на убития преди 9 години във Франция български студент Мартин Борилски ще се отказва от делото, тъй като не можел да покрие изискванията на наелите го. Отчаяният от родното правосъдие Петър Величков каза днес, че сериозно възнамерява да се откаже. Това става два дни преди заседанието на Върховния касационен съд, което ще се проведе в сряда.
Според адвокат Величков висшият съд ще върне делото за преразглеждане, но любопитно е какво ще се случи по-нататък. Той ще се откаже и защото нямал доказателства нашата правосъдна система да е корумпирана по случая, нещо което ще се опитат да докажат другите защитници. ВКС трябва да реши дали да потвърди оправдателните присъди на Георги Желязков и Стоян Стоичков, които наложиха по-долните инстанции. Два дена преди заседанието на последната инстанция днес бе представен филм разследване, който запозна зрителите с големите усилия положили френските власти и безхаберието на родната съдебна система. В кадрите френските разследващи казват, че България по-скоро им е пречила, отколкото да им помага.
Мартин Борилски беше убит в Париж по особено жесток начин през 2000 г.. Френските власти предадоха на българските си колеги всички улики, включително и ДНК проби, показващи като вероятни извършители двамата български граждани - Георги Желязков и Стоян Стоичков. Те обаче бяха оправдани на две инстанции от българския съд. Филмът „Случаят Борилски” разказва цялата история на скандалното дело.

След като изгледа 50 минутният филм, председателят на вътрешната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов, сметна, че е редно политиците да коментират понякога работата на съда. Той подчерта страховете на членовете на Висшият съдебен съвет да гласуват явно, тъй като след 5 години те щели да бъдат подчинени на бъдещ главен прокурор. Според него магистратите не трябва да бъдат плахи и страхливи, защото политиците са им осигурили броня чрез имунитета, който са им дали.
Градският прокурор Николай Кокинов също определи филма като много добър, но отказа да дава коментар, предвид факта, че ВКС е възможно в сряда да върне делото към градската прокуратура. Той изрази надежда, че най-висшата инстанция ще се произнесе справедливо.
Утре от 9.00 до 12,00 часа граждани организират протест пред Съдебната палата, като те са направили и facebook група, която се противопоставя против решението на съдебната система да оправдае двамата подсъдими.
В същото време Франция най-вероятно ще възобнови делото по случая, защото разследването там разполага със сериозни улики срещу лесно оправданите у нас обвиняеми Георги Желязков и Стоян Стоичков.
Милан Николов, БЛИЦ