Декларираме, че предсрочното приключване на плановия годишен ремонт на 5 енергоблок не е в нарушение на никакви технологични изисквания. Както при всеки предсрочно завършил ремонт досега, единственото последствие от това е осигуряването на значителни количества евтина и екологично чиста електроенергия за националната енергийна система и за населението на България. Това се заявява в съобщение на АЕЦ “Козлодуй” по повод отправени обвинения от представители на няколко български екоорганизации по време на организираната от тях пресконференция на 20 юли 2008г.
 Категорично не отговаря на истината твърдението, че предсрочното пускане на блока в експлоатация има нещо общо с опити за осуетяване на обещаните от изпълнителния директор на АЕЦ експертизи на ядреното гориво. Това обвинение по-скоро прикрива нежеланието на екоорганизациите да извършат подобни проверки, които биха доказали единствено неистинността на техните твърдения. Във възела за свежо ядрено гориво на атомната централа се намират 27 броя касети свежо ядрено гориво, произведени и доставени едновременно със заредените в реактора на 5 блок, които са на разположение за всякави експертни проверки. Фактът, че блокът вече е в експлоатация, по никакъв начин не може да възпрепятства проверките. Важно е да се подчертае, че зареждането на реактора е извършено още в периода 3 – 6 юли т.г., преди изявленията на Георги Котев и на представители на различни екоорганизации, и няма никаква връзка с тях.
След като публично и ясно ръководството на АЕЦ “Козлодуй” опроверга всички изразени съмнения в качеството на използваното в атомната централа ядрено гориво, заявяваме, че повече няма да коментираме несъстоятелни и неаргументирани обвинения по този повод. Както и досега, ще продължим да отговаряме на всички въпроси на български и чуждестранни медии, уважението си към които сме засвидетелствали нееднократно. Накрая искаме да заявим, че именно надеждната и стабилна работа на ядрените мощности на АЕЦ “Козлодуй” е най-доброто доказателство за професионализма, морала и гражданската отговорност на работещите в атомната централа. Ще бъде истински знак за национална отговорност, ако всички, които говорят за морал, могат да представят подобни доказателства, се казва още в съобщението на атомната централа. /БЛИЦ