Не е вярно, че имам тлъсто досие, нито съм активен участник във Възродителният процес. Активен въродител е този, който подбуди тези инсинуации и клевети – г-н Недим Таламанов, който публично на площада в Рибново режеше шалварите на хората и затваряше джамията. Аз никога не съм вършил такива идиотщини. Това заяви за предаването по бТВ кметът на община Гърмен Ахмед Башев.
Яне Янев застрашава националната сигурност, каза пред Нова тв Ахмед Башев. "Но няма да го съдим", добави Башев. "Искаме да му снемат имунитета и по същия начин да го закарат в ДАНС за разпит, както направиха с нас".
Не съм подписвал декларация, че искам да сътруднича на ДС, много от хората бяха насила бутнати в тази схема, каза още Башев . Вчера той и учителят Мурат Бошнак бяха разпитвани повече от осем часа в ДАНС за снемане на обяснения във връзка с прокурорска преписка на СГП. Преписката изисква от ДАНС да събере данни за оказване на натиск и заплахи и по повод сигнала на лидера на РЗС Яне Янев и за престъпления против изповеданията.
Според кмета на община Гърмен Ахмед Башев непрекъснато се спекулира със съдбата на мюсюлманското население. Такава беше нашата съдба и преди 1989 година, каза още той.
Вчера Башев, заметнал националното знаме, беше посрещнат с овации от жителите на Рибново. Аз съм български гражданин и обичам своята родина. Непрекъснато съм създавал условия за толерантност, има модел на етническо съгласие в общината, обясни поведението си кметът. Той добави, че съпругата му и дъщеря му не ходели забулени, а с европейско облекло. Семейството на онези, които инсинуират този проблем, ходят забулени, каза Башев. Той нарече “гнусни лъжи” обвиненията срещу него, че имал хотел и разполагал с 2 млн. лева. Имам една къща в село Огняново, която съм построил сам през първата година от мандата ми като кмет, една наследствена къща от баща ми и малка механа, която не е хотел. В нея се продава алкохол, каза Башев. Той добави, че имал и заем от 60 хиляди лева.
Никой няма нищо против исляма, а срещу неговите крайни форми, заяви от своя страна обвиненият за раздухването на скандала Недим Таламанов. Той обвини имама на селото, че е анатемосал семейството му, затова че детето му носи християнско име. Аз и Башев сме участвали във Възродителния процес, но нека той да каже за кого е донасял под псевдонима Манол, за което е получавал пари, коментира още Таламанов.

Хората в село Рибново са подложени на натиск от учителя по ислям Мурат Бошнак и от кмета на община Гърмен Ахмед Башев, твърди пък независимият депутат Димитър Абаджиев.

Бях на място и се срещнах с много хора, мюсюлмани, които се оплакаха от тях, заяви той по БНТ тази сутрин. Според Абаджиев проводникът на радикалния ислямизъм е директорът на училището в Рибново Феим Иса, който е назначил Мурат Бошнак. Откакто те са там започва да се проповядва съвсем различен ислям, да има молитви на арабски, а хората в селото не знаят дори турски, обясни депутатът. Той добави, че учениците са заставяни да учат ислям всеки ден като извънкласна форма на обучение.

Учители обаче категорично отрекоха това да е вярно. Няма такова нещо и Димитър Абаджиев или другият независим депутат Яне Янев, които твърди, че е бил в селото, въобще не са идвали да ги видим тук, категоричен беше учителят по биология в селото.
Директорът на училището Феим Иса също отрече да има радикален ислямизъм в селото. Учи се според закона и по учебници и помагала, утвърдени от Министерството на образованието, каза той. /БЛИЦ