Недоумявам как човек като мен може да бъде обвинен в ислямски фундаментализъм. В Рибново няма радикален ислямизъм, нито спящи клетки. Това заяви кметът на община Гърмен Ахмед Башев по бТВ тази сутрин.
Смятам себе си за прекалено светски човек – нищо човешко не ми е чуждо. Хапвам, пийвам и се заглеждам по хубави жени, аргументира се кметът. Той добави, че семейството му се облича в светски дрехи, ходи редовно на християнските празници като кмет на общината, не е разпространявал ислямска литература.

Башев беше категоричен, че е избран за кмет трети мандат с подкрепата на всички политически сили без ДПС. Два пъти се е явявал като независим кандидат.
Никой не е застанал досега срещу мен, каза Башев. Той обясни, че в ДАНС е разпитван за разпространението на ислямски фундаментализъм. Бил е питан обаче и за клеветите от страна на депутата Яне Янев за заплахите срещу него. Не аз, а той ме заплаши, категоричен е Башев.

По повод досието му като агент на Държавна сигурност кметът на община Гърмен заяви, че никога не е подписвал декларация за сътрудничество и не е получил нито една стотинка за това. "Тази тема е много дълбока в помашките села. Всички работещи служители в тези села навремето бяха агенти на ДС, защото трябваше да получават информация. Изчезнаха обаче досиетата на щатните партийни и комсомолски секретари, които работеха за възродителния процес и получаваха заплата за това”, добави Башев.
Той призна, че една година - от 1988 до 1989 г. е бил член на БКП и като единствен в селото с висше образование е станал директор на училището.

"Когато поисках да има гимназия в селото, направих я през 1992 г., появиха се първите студентки и нещата тръгнаха в тази посока. Това е възродителният процес, за който ме обвиняват", смята Башев. Той добави, че проблемите му с ДПС били само на местно ниво заради дребни икономически интереси.

Кметът призна за една единствена замяна на общинска земя с неговия баща. Ахмед Башев прави замяна на името на Ахмед Болюкбашиев: "Тя е от 2001 г. – 2 дка бащин имот в Рибново за 690 кв.м общински имот. Продал съм го, защото възникнаха проблеми. Няма конфликт на интереси, тогава нямаше такъв закон. След тази сделка съм се явявал на два избора и хората ме избират – това е моралната ми оценка", категоричен е Башев.


Ние сме една от първите общини, която е внесла проект по европрограма и от медиите разбрах, че вече сме одобрени, заяви Башев. Ставало въпрос за 100 хил. евро. Той подчерта, че и дума не може да става за злоупотреба с еврофондове или за конфликт на интереси. Не съм безгрешен, но за злоупотреби не може да се говори. Не съм далавераджия, защити се кметът. /БЛИЦ