Интензивното снеготопенето и дъждовете през изминалите дни активизираха свлачищни процеси в планинските райони на Южна България. Свличане на земни маси има в близост до три къщи в село Бутрева, община Велинград. Към момента няма непосредствена опасност свлачището да засегне къщите, информират от Министерството на извънредните ситуации.
Предприети са мерки за отводняване на терена и намаляване на процеса на свличане. Изпратена е комисия от експерти от общината и териториалната дирекция на Министерството на извънредните ситуации в Пазарджик, която да направи оглед и да изготви протокол.
Вследствие на интензивното топене на снеговете е нарушена цялостта на две подпорни стени в община Борино, област Смолян. Стените са с дължина над 20 метра и се намират в квартал 15 на Борино и в село Ягодина. Има опасност да бъде затворен участък от пътната мрежа в общината поради пропукване на подпорна стена в квартал 22 в Борино. Веднага е съставена комисия, която да направи оглед и да издаде предписание за ограничаване на последствията. /БЛИЦ