Александровската гробница ще бъде включена в списъка на ЮНЕСКО.
Това ще стане по схемата на прикачване към т. нар. серийни паметници - част от новата концепция за опазване на световното културно наследство, пише “Марица”. В българския случай прочутата могила край хасковското село ще се “върже” с гробниците в Свещари, Голямата косматка и другите от Долината на тракийските царе.

Предложението на културното министерство няма да се направи за следващото разглеждане на списъка на ЮНЕСКО през юни, а най-вероятно кандидатурите ще бъдат обсъждани догодина. Александровската гробница, датирана към четвърти век пр. Хр., е затворена за масови посещения. Туристите могат да разгледат уникалните є стенописи в изграденото в съседство копие на култовия тракийски паметник.

Както се знае, то се намира в новия Музей на тракийското изкуство, чието построяване финансира японското правителство. Официалното откриване на експозицията му е този петък. Лентата ще прережат принцът и принцесата на Япония Акишино. Техни императорски Височества са на официално посещение у нас от 13 до 16 май във връзка с 50-годишнината от възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни. /БЛИЦ