Българските политици имат икономически планове за справяне с кризата. Българският народ имаше възможност да чуе тези планове в дебата ГЕРБ-БСП. Всеки път, когато политиците излизат и говорят по важни въпроси, а това, разбира се, е икономиката в този момент и го правят по начин, който е напълно прозрачен, това винаги е нещо положително. Мисля, че от този дебат имаше един печеливш – народът, каза американският посланик у нас Нанси Макълдауни по бТВ тази сутрин.
Тя добави, че САЩ гледат много сериозно на проблема около финансовата криза. Миналата седмица тя се е срещнала във Вашингтон с представители на новата администрация, различни агенции и ведомства. Говорихме за партньорството между САЩ и България, както и за всичко, което трябва да правим заедно, за да можем да противодействаме на икономическата криза и да продължим да работим напред по всички въпроси в нашия дневен ред, заяви Нанси Макълдауни. Тя подчерта, че политиката на Обама е насочена към това да се подаде ръка на тези, които имат нужда от помощ. Трябва да се предприемат бързи действия, за да се решат икономическите проблеми, но всичко това трябва да се върши в тясно сътрудничество, коментира още американският посланик. Американската администрация е подготвила пакет от стимули за насърчаване на икономическия растеж и за подпомагане на банките, добави тя. По думите й имало риск от инфлация при наливането на пари от държавата, но всички експерти работели по този въпрос.

Нанси Макълдауни изтъкна, че България е надежден партньор и приятел на САЩ. В тази връзка тя изтъкна и основните проблеми в страната ни – купуването на гласове, корупцията и организираната престъпност. За да се решат тези въпроси трябва да има координирани усилия между правителството, правосъдната система и гражданското общество, подчерта американският посланик. Хората говорят за липса на правосъдие, защото вместо да се реализират обществени проекти, парите влизат в джобовете на корумпирани служители и организирани престъпни групи, коментира още Макълдауни. Това трябва да се спре. Тя изрази готовността на САЩ да помагат на страната ни, тъй като по думите й България е сигурен партньор, важен сътрудник в нашия екип. /БЛИЦ