Бившият вътрешен министър Румен Петков ще е сред малкото, които ще се възползват от Закона за амнистията. След 12 дни, когато той вече ще е в сила, трябва да бъде прекратено делото срещу Петков за разкриване на държавна тайна по непредпазливост, пише в. "Сега".
Софийският апелативен съд утре ще гледа делото на втора инстанция. През март то бе отложено, защото съдиите откриха неясноти в решението на градския съд, с което Петков бе оправдан. САС изиска от ДАНС заповедта, с която се определяло коя информация е служебна тайна.

Делото срещу Петков за осветяването на Алексей Петров като сътрудник на ДАНС се гледа при закрити врати. Затова Софийският градски съд не огласи мотивите, с които Петков бе оправдан, въпреки че по закон актовете на съда трябва да се публикуват в интернет. "Сега" научи, че съдия Алексей Трифонов е решил, че длъжността и статутът на Алексей Петров в службите не са класифицирана информация, т.е. това, че той е разузнавач II степен, не било тайна.

Прокуратурата протестира и настоя Петков да бъде санкциониран административно. Глобата е единствената възможност, тъй като за престъплението, в което е обвинен бившият министър, НК предвижда до 2 г. затвор, а той е с чисто съдебно минало.

Сътрудникът на ДАНС бе разкрит през 2007 г. покрай скандала около срещата на министъра с братя Галеви. Пред парламентарната вътрешна комисия бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов обясни, че на срещата е присъствал и Алексей Петров, но без да уточнява в какво качество. Румен Петков се възмути, че е "разкрита самоличността на един офицер на прикритие", "служител в ДАНС" и се притесни, че е застрашена сигурността му. /БЛИЦ