Лидерът на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски, които по-рано беше арестуван за нарушаване на обществения ред, бе освободен, съобщи Дарик радио. По-рано днес той бе задържан пред сградата на Министерския съвет в София, където от обяд протестираха над 200 фермери от цялата страна с искания за изплащане на дължимата държавна субсидия за прясното мляко.
Напрежението се покачи, след като стана ясно, че премиерът Сергей Станишев е отказал да се срещне с протестиращите. Докато те настояваха за среща с него в центъра на София, в Студентски град, където провери ремонт на общежитие, премиерът определи начина, по който беше организиран протестът, като провокативен.
Организаторите по думите на премиера са „нахъсвали” протестиращите да не спазват закона.

"Аз няма да се срещам с никой, който не спазва закона. Но начинът, по който действат, провокират полицаите, удрят ги, ако действат така, няма да се срещаме. Това трябва да е ясно на всеки, защото законът и редът са първото условие за всякакъв разговор”, заяви Сергей Станишев.
„Винаги сме готови да водим разговор, а това, което някои от организаторите целят, няма нищо общо с интересите на животновъдите или млекопроизводителите. Добре е да се разбере дали главните инициатори и провокатори спазват всички разпоредби на българското законодателство и на европейските правила и дали са изрядни към държавата”, каза още премиерът. /БЛИЦ