Варненският апелативен съд потвърди определението на окръжния съд от миналата седмица, с което спрямо Георги Цветанов, обвинен за жестокото убийство на студентката от Икономическия университет във Варна Радостина Евтимова, беше наложена предвидената от закона най-тежка мярка за процесуална принуда „задържане под стража”, съобщиха от съда.
Преди да даде ход на делото апелативният съд отхвърли като неоснователни исканията на двамата адвокати на обвиняемия да не дава ход на делото, заради мълчаливите протестни действия на студенти и граждани на Варна, пред съдебната палата. Според защитата на Георги това обстоятелство можело да повлияе върху независимостта на решението на съдебния състав. Въззивната апелативна инстанция остави без уважение това искане с мотива, че правото на българските граждани да изразяват своята позиция е конституционно закрепено и след като съдът не е сезиран с каквито и да са искания от страна на мирно протестиращите, не са налице правни основания делото да бъде отложено.
Апелативният съд потвърди ареста на Георги Цветанов, след като анализира законосъобразността на изводите на първоинстанционния съд. Миналата седмица окръжният съд във Варна прецени, че събраните още през първите дни на разследването доказателства водят до обоснован извод, че 21-годишният студент Георги Цветанов е съпричастен към изключително тежкото престъпление, за което се разследва. Тялото на убитото момиче било открито от сестра й на 6 март тази година в дома на приятеля на Радостина на ул. "Мир" във Варна, с повече от 50 прободни и прорезни рани. Първоначалните експертизи /дактилоскопна и трасологична/ установили, че Радостина е била бита, а тялото й било пробождано и след смъртта й.
Още с първите процесуално следствени действия от дома на Георги, който живее с родителите си, разследващите иззели вещи на Радостина - лични документи, студентска книжка, бельо, бижута, дрехи, изцапани с кръв, както на жертвата, така и на Георги, и нож с 12 см острие със следи от кръв по него. Всички тези доказателства са обект на експертизи. Установени били и травматични увреждания, кръвонасядания и прорезни рани по ръцете, предмишницата и краката на Георги. Според обвинението това обстоятелство може да бъде доказателство, че жертвата се е отбранявала. Предстои да бъде изяснено и дали откритият нож в дома на Георги е оръжието на престъплението.
Апелативният съд определи като цинизъм възражението на защитата на Георги, че не може да се твърди за убийство на Радостина, след като не била направена аутопсия на тялото. Липсата на протокол от аутопсия не може да изтрие фактите, че момичето е прободено 53 пъти по жизненоважни органи, а по тялото й са открити множество следи /кръвонасядания/ от удари. В своето определение съдът е записал, че подкрепя всички изводи на първоинстаницонния съд, свързани както с обосноваността на предположението, че Георги е съпричастен към тежкото престъпление, така и с опасността ако е на свобода, да се опита да се укрие от наказателно преследване.
Георги Цветанов е обвинен и се разследва за извършването на най-тежкото престъпление по смисъла на НК – убийство, извършено по особено мъчителен и жесток начин, за което законът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен без право на замяна. /БЛИЦ