Варненският апелативен съд остави без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на шуменеца Станислав Ефт., обвинен за участие в престъпна група, извършвала престъпления в Интернет, както и за пране на пари.
Преди седмица Шуменският окръжен съд определи най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо 36 годишния мъж, който е привлечен като обвиняем по досъдебно производство на ОД МВР в Шумен заедно с Елин Д. и Джеват М.. Тримата се разследват затова, че от март 2008 до януари 2009 в Шумен се сговорили да вършат престъпления в Интернет чрез сайта за международна търговия е-bay. Пострадалите са лица от САЩ, Австралия и Великобритания, а имотните вреди са за повече от 72 000 лв. С парите, придобити от престъпната дейност в Шумен, във Варна и в Румъния, и в съучастие с другите обвиняеми Станислав придобил, получил и държал различно имущество.
Апелативна инстанция днес отхвърли възраженията на защитата на Станислав, според който при такова престъпление, което е започнало в България и е довършено в чужбина била нарушена подсъдността. Въззивният съд потвърди законосъобразността на определението на първоинстанционния съд, който разглежда всички дела, свързани с дейността на престъпни групи. Правилни са и изводите на шуменския съд относно наличието на обосновано предположение, че Станислав е извършител на компютърните престъпления. Събраните гласни и други свидетелства не само потвърждават този извод, но и обосновават тежестта на престъпленията, за които законът предвижда наказание „лишаване от свобода”. Въпреки, че мъжът е с чисто съдебно минало той ще остане в ареста заради продължителността на престъпните действия, извършени спрямо лица от други държави. Има реална опасност ако е с по-лека процесуална мярка за принуда Станислав да извърши други престъпления.
Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване. /БЛИЦ